2008-01-22

David Eberhard - I Trygghetsnarkomanernas Land: Sverige och det Nationella Paniksyndromet

David Eberhard är överläkare i psykiatri och har skrivit en bok om det svenska samhället och vårt behov av trygghet. Den heter "I Trygghetsnarkomanernas Land: Sverige och det Nationella Paniksyndromet", finns i pocket för 36 kronor.

Om jag skall börja med att kommentera stilen så kan jag tycka att boken är lite fragmentarisk, korta kapitel med en hel del upprepningar. Det kan kännas som att den skulle mått bra av en eller ett par renskrivningar, men möjligt att jag är överkritisk.

Jag kan heller inte låta bli att störa mig på typsättningen, det ser för jävligt ut i pockeupplagan. Svårlåst och objektivt fult.

Det viktiga är förstås själva innehållet och Eberhards teori att Sverige är ett samhälle som lider av trygghetsnarkomani. Det betyder i korthet att vi har ett tryggt samhälle där människor känner sig otrygga och därför strävar efter ännu större trygghet, kombinerat med en stat som i den goda intentionens namn driver på detta skeende.

Jag har berört personligt ansvar tidigare i den här bloggen och det återkommer i Eberhards bok, människors förmåga att rationalisera orsaker till externa källor istället för att ta ansvar för följder av beteenden. Enkelt exempel; om man bränner sig på kaffe är det försäljarens fel, det kan inte förväntas av mig att jag förstod att kaffe kan vara varmt.

The road to hell is paved with good intentions, indeed.

Boken gav mig flera aha-upplevelser och särskilt vad det gäller min dotter. Det är inte utan att man är sjukt överbeskyddande och orolig och det är någonting jag uppenbarligen måste arbeta med, särskilt när hon blir äldre. Det är väl inte orimligt att vara överbeskyddande för en 20 månader gammal illbatting, men om jag känner mig själv skulle jag gärna vara det när hon är 15 år också.

Jag ger boken fyra losec av fem möjliga. Innehållet och idéerna får en femma, men utformningen och stilen sänker något. För en mindre känslig individ än jag kan den inte nog rekommenderas!

3 kommentarer:

Filip Tufvesson said...

Precis, kliv ur era komfortzoner, livet blir så mycket mer spännande då! Tror för övrigt att det snart är dags för min egen del.

Anonymous said...

Hej Martin! Nu har jag köpt boken.

Anonymous said...

/Dan