2008-02-01

Fildelning, fler tankar

En viktig princip i Sverige och i till exempel USA är safe harbor för kommunikationsförmedlare. Det betyder kortfattat att en operatör inte är ansvarig för hur du använder den kommunikationsform som de erbjuder dig. Du kan planera ett terroristattentat via telefon utan att Telia har något ansvar för det. Exakt samma sak gäller för bredbandsleverantörer, det vill säga att Bredbandsbolaget är inte ansvariga för om du surfar efter barnporr. Det betyder inte att allt är fritt, efter beslut av åklagare kan polisen avlyssna både telefon- och datatrafik. Du har helt enkelt ett personligt ansvar för hur du använder mediumet.


knowledge of future
Originally uploaded by laimoncia
Safe Harbor är en riktigt bra sak som vi måste värna om. Det gör mig betryckt att läsa om fler och fler som ifrågasätter principen och vill hålla operatörerna ansvariga för innehållet.

Jag och många andra är tveksamma till att det överhuvudtaget är möjligt att övervaka all datatrafik och avgöra vad som är tillåtet och inte tillåtet, men det hindrar naturligtvis ingen att kräva någonting. Det hindrar väl tyvärr inte politiker att införa lagar heller, men kanske.

Jag skulle vilja påstå att det börjar bli svårt att klara sig utan bredband i vårt samhälle, det är åtminstone högst obekvämt. Det är inte troligt att det i framtiden kommer att vara färre saker man använder Internet till, självklart tvärtom. Om fem år kommer de flesta att använda sitt bredband i en mycket större utsträckning än idag. Vad händer då när en familj blir avstängd från sitt bredband för att tonåringen har fildelat?

Jag tror inte att lösningen är att släppa all fildelning fri, inser att något slags ersättningssystem måste finnas, men jag tror samtidigt att förvånansvärt många är beredda att betala om det är smidigt och till en rimlig kostnad. Det innebär till exempel att DRM måste bort, jag vägrar köpa någonting som sedan kan sluta fungera när som helst utom min kontroll. Jag vill också kunna flytta filer utan problem och säkert en hel massa andra saker som varken är olagliga eller omoraliska.

Det ÄR svårt att hitta nya sätt att göra affärer på och det skall det kanske vara också, annars skulle till och med jag vara rik. Det innebär inte att vi skall acceptera inskräkningar i våra friheter för att en branch har problem. Vi skall inte ge bort kontroll över någonting och vi skall inte låta oss övervakas som kriminella när vi inte är det.

1 kommentarer:

Anonymous said...

Jag tror inte att lösningen är att släppa all fildelning fri, inser att något slags ersättningssystem måste finnas

Du tror? - På vilka grunder? - det finns inga bevis för att den "olagliga fildelngen" är orsaken till deras dalande CD försäljning - orsakerna kan vara helt andra - de få seriösa undersökningar som finns pekar åt det hållet - Varför skall musikbolagen få "konstgjord andning" för sin överlevnad? - Det är en osund politik - Vi lät varven och textilindustrin dö här i Sverige - vad gör amerikanska musikbolag så speciella?

Det finns inte heller några bevis för att den "olagliga fildelngen" är till skada för samhället eller den enskilda kulturarbetaren/kreatören/artisten

Tänk efter - de artister som fildelas mest - är också de artister som säljer bäst - och tvärtom - Kolla också hur det går med musikförsäljningen av artister som inte är aktiva längre - tror du att Amazon skulle sälja musik av Elvis - Beatles - ABBA om det inte var lönsamt? - Upphovsrättshållarna till dessa artister tjänar förtfarande massor av pengar på royaltyinkomster trots att artisternas musik har kunnat laddas hem gratis under ett tiotal år.

Man skall nog inte dra allt förhastade slutsatser - "jag tror" argument är sällan bra

Flyer